W ostatnich latach ogromnym zainteresowaniem cieszą się noże KaBar. Ich największą zaletą jest ergonomiczna konstrukcja, która jest niezwykle solidna oraz wytrzymała. Taki nóż sprawdzi się idealnie przy wykonywaniu codziennych zadań, takich jak otwieranie puszki z racją żywnościową.
Czym są noże Ka-Bar?
Warto zwrócić uwagę na fakt, że nawet amerykańska marynarka wojenna (więcej) zaadoptowała ten model dla swoich bojowych płetwonurków. Po zakończeniu wojny nóż trafił na rynek komercyjny i towarzyszy nam do dzisiaj. Oczywiście powstały różne wersje, jednak jakość pozostała ta sama co kiedyś. Noże Ka-Bar produkowane są z dbałością o detale oraz szczegóły. Wykorzystywane są najnowsze metody produkcyjne oraz najlepsze materiały. Kupując taki nóż można być pewnym, że posłuży nam przez długi czas i będzie niezawodny. Wysoka wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne jest zapewniona dzięki wykonaniu ostrza w konstrukcji Full Length Tang lub Full Tang. Warto zwrócić szczególną uwagę na fakt, że w procesie produkcji wykorzystywana jest jedynie wysokogatunkowa stal węglowa oraz nierdzewna. Dzięki temu możliwe jest uzyskanie produktu najwyższej jakości. Ważna jest także rękojeść, ponieważ od niej zależy jak nóż będzie trzymał się w dłoni. W tym przypadku rękojeść także jest wykonana z materiałów wysokiej jakości. Noże z głownią stałą sprawdzą się idealnie podczas obozowania w terenie lub wyprawy survivalowej. Na taką wyprawę trzeba się wcześniej odpowiednio przygotować i skompletować ekwipunek.
Zakup noży
Najtwardsi zawodnicy potrafią wytrzymać na odludziu nawet kilkanaście tygodni. Oczywiście na samym początku warto wybrać się gdzieś przynajmniej na kilka dni, żeby ocenić, czy w ogóle to nam się podoba. Oferta produktów jest regularnie poszerzana, ponieważ wymagania klientów są coraz większe. Konkurencja w tej branży również jest bardzo duża, dlatego producenci muszą się mocno starać, żeby nie wypaść z obiegu. Aż 1897 roku sięga historia firmy Ka-Bar. Nóż tej firmy wygrał nawet konkurs na nóż do walki dla Jednostki Piechoty Morskiej Stanów Zjednoczonych, czyli United States Marine Corps. Nóż zyskał ogromną popularność, dlatego w 1952 roku firma zdecydowała się przejąć nazwę dla całej spółki. Od tej chwili Union Cutlery Company nazywało się Ka-Bar Cutlery. Noże Ka-Bar to nie tylko tradycyjne wojskowe noże, ale również modele ogólnoużytkowe oraz nowoczesne konstrukcje taktyczne. Wybór jest naprawdę spory, więc nawet wymagający klienci powinni być zadowoleni. Oferta jest zróżnicowana zarówno, jeżeli chodzi o rodzaj głowni, jak i jej kształt oraz rękojeść.